Le jeudi 2 mai 2019 - Disponible en anglais seulement
08h30 – 16h30 Atelier pré-conférence : Nutrition et santé 
Food for Health: Technology at the Interface between Food and Health
 
Atelier pré-conférence : Étudiants en nutrition 

Allocution du lauréat du prix PhD Dissertation:  "Nutrition Assessment in Medical and Surgical Oncology"
Conférencier Lisa Martin RD, PhD
Clinical Nutrition Fellow
University of Alberta
16h30 - 17h45 Soirée d'ouverture
17h45 - 18h45 Mot de bienvenue et Discours d'ouverture : "A Place at the Table"
Conférencier : Tiffany Mayer, Grub by Eating Niagara 
We all have skills that shine in the workplace, but how can we use them after hours to better our community? Using the stories of people she’s met during her work as a journalist, and her own personal story, Niagara food writer Tiffany Mayer will show how our talents on the job can be of benefit elsewhere, and make a place for everyone at the table. 

 

Le vendredi 3 mai 2019 - Disponible en anglais seulement
07h00 - 07h45 Inscription /  petit déjeuner continental 
07h45 - 08h00 Mot de bienvenue 
Conférenciers: TBC
08h00 - 09h10 Breakfast Plenary -  Health Canada Updates
Conférenciers: Alfred Aziz, PhD and Maya Villeneuve, RD
09h15 - 10h15 Présentations orales des lauréats du prix de l'étudiant de 2e cycle et du stagiaire Enhancing the measurement of dietary behaviours and food environments in research with children
09h15 - 10h30 - Separate registration required (no additional fee)
ConférenciersSharon Kirkpatrick, PhD, RD and, Leslie Lytle, PhD
10h15 - 10h45 Présentation des affiches et des exposants
Séances simultanées
10h45 - 12h00 Gut microbiome-food networks in children
ConférenciersSharon Donovan, PhD and Philip Sherman, MD, FRCP(C)
Should Canadians change their sodium intakes?
Conférenciers: Andrew Mente and JoAnne Arcand, PhD, RD
Improving Nutrition Care in Canadian Hospitals: Micro (hospital), Meso (regional/provincial) and Macro (national) Approaches
Conférenciers: Marilee Stickles-White RD, Marlis Atkins RD, and Roseann Nasser
12h00 – 12h45 Allocution du lauréat du prix Khursheed Jeejeebhoy: "Measure what Matters"
Conférencier 
Heather Keller, RD, PhD, Schlegel Research Chair Nutrition & Aging
Schlegel-UW Research Institute for Aging &  Professor, Department of Kinesiology University of Waterloo
Déjeuner
12h45 - 13h45 Présentation des affiches et des exposants 2015 Canadian Community Health Survey (CCHS) Nutrition Analysis
ConférenciersHassan Vatanparast, PhD, Claire Tugault-Lafleur, PhD, RD, Sharon Kirkpatrick, PhD, RD, and Valerie Tarasuk, PhD 
Séances simultanées
13h45 - 15h00

Research in Natural Health Products for Health, Physical Activity and Exercise: Moving Forward
Conférenciers:  Alison Duncan, PhD, RD and Phil Chilibeck, PhD

The World Needs Plant Based Proteins
ConférenciersSpeakers: William Yan, PhD, Bill Rees,PhD and Tony Weis, PhD
Evolving Paradigms in Nutrition Care and Cancer
Conférenciers: Leah Gramlich, MD, FRCPC and Rajavel Elango, PhD
15h00 - 15h30 Présentation des affiches et des exposants
Séances simultanées
15h30 - 16h45 Reviewing the evidences about micronutrient and prevention of cognitive decline
Conférenciers:  Nancy Presse, PhD and Benjamin Allès, PhD
Yogurt Your Way: Science Behind the Benefits of Dairy & Plant-Based Alternatives and Consumer Thinking
Conférenciers: AngeloTremblay, PhD and Alannah Virtanen
What is the role of meal replacements and nutrition supplements in people with diabetes?
Conférenciers: John Sievenpiper, MD, PhD, FRCPC and Yvonne Mullan, RD, B.Sc., CDE
17h00 - 18h00 Réception « vin et fromage » des exposants
18h45 Activité sociale : Pour plus de détails, cliquez ici

 

le samedi 4 mai 2019 - Disponible en anglais seulement
07h00 - 07h45 Inscription - petit déjeuner continental 
07h45 - 08h00 Mot de bienvenue 
Conférencier : TBC
08h00 - 09h10 Breakfast Plenary - Food and Health: Results of a CIHR Institute of Nutrition, Metabolism and Diabetes Strategic Research Funding Initiative
ConférenciersDeborah O'Connor, Moshe Ben-Shoshan, Sonia Anand , Simone Lemieux, David Jenkins
09h15 - 10h15 Présentations orales des lauréats du prix de l'étudiant de 2e cycle et du stagiaire Canadian HTPN Registry Updates
09h15 - 10h45
ConférenciersNayima Clermont-Dejean, MD FRCPC, Katherine Schwenger,RD, PhD and Ennaliza Salazar, MD
10h15 - 10h45 Présentation des affiches et des exposants
Séances simultanées
10h45 - 12h00 Dairy Products and Cardiometabolic Health
ConférenciersJean-Philippe Drouin-Chartier, RD PhD and Stéphanie Chevalier, PhD
Dusting off human milk composition values to re-assess Dietary Reference Intakes for infants
ConférenciersKyly Whitfield, PhD, Maya Villeneuve and Kellie Casavale, PhD, RD
Role of exclusive enteral nutrition in Crohns disease
ConférenciersNikhil Pai and Maria Ines Pinto Sanchez
12h00 – 12h45 Allocution du lauréat du prix Young Investigator Award for Outstanding Research: "Sugars and health: A story lost in translation?" 
Conférencier John Sievenpiper, MD, PhD
Associate Professor
Department of Nutritional Sciences, University of Toronto
Déjeuner
12h15 – 16h15 Formation Continue (LLL) -  Nutritional Support in Renal Disease
Conférencier : Dr. Alice Sabatino
Separate registration and fee required
12:45 - 1:45 Présentation des affiches et des exposants
Séances simultanées
13h45 - 15h00 Evaluating the Cardiovascular Effects of Interesterified Dietary Fats
ConférenciersAlejandro G. Marangoni and Sarah Berry
How Much Sugars Are We Eating? Trends Over Time and Globally
ConférenciersLaura Chiavaroli, PhD and Janette Walton, PhD
Are we ready for nutritional genomics in clinical practice?
ConférenciersAhmed El-Sohemy and Justine Horne
15h00 - 15h30 Présentation des affiches et des exposants
Séances simultanées
15h30 - 16h45 What Constitutes a High-Quality Carbohydrate Source?
ConférenciersHarvey Anderson, PhD and Joanne Slavin,  PhD, RD
Lessons learned from child cohort studies for chronic disease prevention: Perspectives from international and Canadian cohorts
ConférenciersWolfgang Ahrens and Stephanie Atkinson
Nutrition strategies to influence the luminal environment: implications for gastrointestinal conditions 
Conférenciers: Caroline Tuck and David Reed
17h00 – 18h00 Assemblée générale annuelle de SCN  Symposium des étudiants et stagiaires : Making the most of social media: looking beyond the number of “likes” and “followers”
ConférenciersSophie Desroches, RD, PhD, Université Laval
18h30 - 19h00 Réception
19h00 - 22h30 Banquet de remise des prix de la SCN

 

Programme provisoire – peut être modifié

Disponible en anglais seulement 

Cliquez ici

 

 

 

 

 

 

 


© 2019 CNS-SCN - Canadian Nutrition Society
^