Malnutrition in Canada: on the front lines

Date: Friday, September 27, 2019

Time: 12:00 - 13:00 ET

Speaker: Mélissa Mercier, PDt/RD Dietitian-Nutritionist in Private Practice and Home Support, Québec City

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This webinar is presented in French.

Malnutrition in the community is a major issue in Canada and the impacts are many, not only on the health of those suffering from it but also on the economy of the entire population. This webinar provides an overview of the topics broached throughout the week. It will begin with a discussion of the prevalence of malnutrition as described in the literature and then look at shortcomings in the screening, identification and treatment of malnutrition. Different care models used in Canada to screen and treat malnutrition and for the transition from hospital to home will also be discussed.

Learning Objectives:

1. Describe malnutrition, its prevalence in the community and its impacts

2. Describe existing models of care in Canada

3. Identify opportunities for improvement in the prevention, identification and treatment of malnutrition in the community


About the Speaker:

Mélissa Mercier est diplômée en nutrition à l’Université Laval de Québec. Elle a débuté sa carrière de nutritionniste en centre de soins de longue durée pour le Centre Intégré Universitaire de Santé et Services Sociaux de la Capitale Nationale (CIUSSSCN). Elle a ensuite été transférée au programme de soutien à domicile et a également travaillé dans différents milieux en parallèle tel que les services courants, l’Unité de Réadaptation Fonctionnelle Intensive (URFI) et la pédopsychiatrie. Elle offre également des consultations privées en tant que travailleur autonome depuis 2014 auprès d’une clientèle adulte souffrant de troubles gastro-intestinaux ou souhaitant perdre du poids en plus de mener différents projets personnels. Elle a entre autres collaboré avec le Groupe Canadien de Travail sur la Malnutrition sur un projet pancanadien visant à répertorier les pratiques envers la malnutrition en première ligne et est toujours impliquée à la poursuite des travaux en cours.
 

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